Mint a legtöbb weboldal, a www.ghg.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

Családi ház vagy lakás - melyiket válasszam?

<   Vissza a hírekhez

Az emberek többsége biztosan került már abba a helyzetbe, amikor nem volt könnyű megtalálni a számára legmegfelelőbb ingatlant és azon belül is döntést hozni, hogy lakás mellett tegye le a voksát vagy inkább egy családi házat vásároljon vagy építsen. Persze vannak akik különböző okokból kifolyólag mindkettőre tartanak igényt és egyszerre több ingatlant is birtokolnak, ámde a legtöbbeknek ez sajnos nem adatik meg. Amennyiben vásárlás vagy építkezés előtt állunk és nehezen tudunk eligazodni a nagy választékban, akkor a mostani cikkben egy kis útmutatóval szolgálunk, hogy tudjunk mérlegelni és végül a számunkra legmegfelelőbb döntést hozzuk meg.

Kinek érdemesebb lakást venni?

A válasz egyszerű, hiszen aki lakás mellett dönt, annak nem kell foglalkoznia a ház körüli munkálatokkal, időtakarékosabb és kényelmesebb választás, továbbá egy bizonyos életkor fölött már az egészségi állapot sem biztos, hogy engedi a kertes ház körüli munkák elvégzését. Így mindenképpen azoknak ajánlott lakást vásárolnia, aki nem tart igényt a kertre, továbbá nem zavarja a szomszédok közelsége és nem okoz gondot az esetleges zajok és konfliktusok elviselése. A belvárosban szinte csak lakás vásárlásra van lehetőség, így aki szeretne jármű nélkül közlekedni és a munkahelyhez igazodna, annak szintén jó ötlet lakást vennie.

Előnyök:

– kényelmesebb életforma
– közel vannak a szolgáltató helyek (pl: posta, bevásárlási lehetőségek, óvoda, iskola, háziorvos stb.)
– biztonságérzetet nyújt a szomszédok megléte

Hátrányok:

– nincs saját kert
– nagyon zajos
– a parkolási lehetőség nehezebb és a legtöbb helyen igencsak problémát okoz
– a gyermekeinket csak közösségi játszótérre tudjuk vinni
– ha nincs lift (vagy elromlott), akkor a lépcsőzés is gondot jelent főleg egy kiadós bevásárlás után
– el kell viselni a szomszédokat
– közös költséget kell fizetni
– a rezsi költsége is legtöbb helyen nem igazán szabályozható, így nem feltétlen költséghatékony

Kinek ajánlott a családi ház?

Mindazoknak, akik szeretik a természet közelségét, az önálló udvart és a kertészkedést is szívesen csinálják, illetve inkább távol maradnának a belváros zajától és inkább a csendesebb életkörülményt kedvelik. Sokan azért is választják a családi házat, hiszen több gyermekük van vagy majd a jövőben tervezik, evégett gyermekeik számára szeretnének egy harmonikus és családias környezetet biztosítani. Mivel egy kertes háznál mindig akad egy kis teendő, ezért egy nagy családban a feladat is megoszlik és nem jelent akkora időigényt. Emiatt nem feltétlen ajánlott annak aki egyedül él vagy túl sokat dolgozik és nincs ideje fenntartani és élveznie a családi ház nyújtotta szépséget.

Előnyök:

– saját udvar, privát szféra
– tágasabb, nagyobb a környezet
– távolabb vannak a szomszédok
– csendesebb, nyugodtabb környezet
– az állattartás lehetősége kötetlenül megvan
– bármikor lehetnek összejövetelek, kertipartik, grillezés stb.
– a gyermekeknek saját játszóterük lehet, ami sokkal biztonságosabb
– a gyönyörű kertben lehetőség van élvezni a napsütést olvasás vagy kertészkedés és barkácsolás közben
– egyedül hozhatunk bármilyen házzal kapcsolatos döntést, nem kell kikérni a lakók beleegyezését (pl, falszín, fűtés, közös költség. )

Hátrányok:

– a munkába és iskolába járás több idő lehet
– mindig kell foglalkozni a ház körüli feladatokkal
– amennyiben építkezünk, akkor az sok időt és energiát vehet igénybe

Előfordul sok esetben, hogy eléggé konkrét elképzelésünk van arról, hogy milyen családi házat is szeretnénk valójában és sajnos nem találjuk meg a számunkra megfelelő otthont. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy mennyivel tökéletesebb megoldást jelent hosszú távon egy olyan otthon, amit mi álmodtunk meg, ahol minden passzol és tudván azt, hogy mi építjük nem lesz zsákbamacska. Nyomon tudjuk követni az építés minden fázisát és ha valami nem megfelelően készült el még mindig lehetőség van a javításra, vagy ha közben jön meg az ihlet, akkor még hozzá lehet tenni a jó ötleteket.

Nagyon fontos szempont az is, hogy mi választjuk ki, hogy hol és mekkora házat szeretnénk építeni, illetve tudunk úgy tervezni, hogy mekkora anyagi keretünk van rá és abból hozzuk ki a legjobbat. Ha már építkezésre hajtjuk a fejünket, akkor sokkal egyszerűbb megoldás, ha megbízunk egy kivitelezőt, aki mindent átlát valamint ő intézi azokat a munkákat, amihez legtöbben nem is értünk, de időnk és energiánk sincsen vele foglalkozni. Lehetséges, hogy az építkezés nem feltétlen lesz zökkenőmentes és néha az idegrendszert is komolyan próbára teszi, viszont hosszú távon mindenképpen megéri és érdemesebb előrelátónak lenni, ha már az otthon kérdésről van szó.

Az eredeti cikket megtekintheti ITT!

nincs több

zsákbamacska

NE VÁSÁROLJON INGATLANT, amíg meg nem győződött annak valódi értékéről, pontos műszaki paramétereiről! Cégünk az ország egész területén, egyedüli és független szervezetként erre kínál megoldást az Ön számára.

műszaki állapotfelmérés

energia hatékonyság

értékbecslés

jogi tanácsadás


Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.