Mint a legtöbb weboldal, a www.ghg.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

Milyen a jó lakás? Nagypolgári lakás

<   Vissza a hírekhez

A lakásvásárlás kétségtelenül legizgalmasabb időszaka az igényeinknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanok személyes megtekintése. Az Otthon Centrum megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amik a legfontosabbak a vásárlóknak, és melyek azok, amik akár el is tántoríthatják őket a vásárlástól.

Körképünk készítése során olyan vevők igényeit, elvárásait vizsgáltuk, akik vágyainak nem szab éles határt anyagi lehetőségük. A budai családi házakat, a pesti belvárosi nagypolgári lakásokat és az átlagosnál kedveltebb budai panellakásokat vizsgáltuk külön.

Nagypolgári lakás – nézzünk az utca felé!

Köztudomású, hogy a pesti belváros lakásállománya nagyon elavult. Még ha a lakásokat a tulajdonosok egyenként fel is újítják, mindmáig igen ritka, ha mindez kívül-belül szépen renovált házban található. Márpedig a nagyobb értékű lakásokat keresők, és kifejezetten a külföldiek, a ház állapotával szemben is igényesek. "Ami nagyon fontos szempont emellett, az a fekvés. Ha más nem, a – legalább 25 négyzetméteres – nappalinak mindenképpen az utcára kell néznie, hogy fenntartsa a vevők érdeklődését." – mondja Horváth Boglárka, az Otthon Centrum belvárosi franchise partnere. "Amivel ezt talán ki lehet váltani, ha szépen rendezett, nagy belső udvarra néz a lakás, vagy ha függőfolyosó végén van, ahol az ablak alatt már nincsen közlekedés. Viszont ilyenkor is nagy árkülönbség van az utcai fekvésűekhez képest. Míg a jó minőségű utcai lakások 350 ezres m2-árról indulnak, ugyanez udvariban egyharmaddal olcsóbban megkapható."

A ház állapota mellett a külföldiek a stílus alapján is szelektálnak. Míg a magyar vevők kedvelik a belvárosban ritka bauhaus épületeket is, a külföldiek a századfordulós, klasszicista épületekért rajonganak. Természetesen a lépcsőház tisztasága és rendezettsége is nagyon fontos nekik. "Érdekes például, hogy az olasz vevők rögtön kifordulnak a házból, ha azt látják, hogy a kukák szabadon ki vannak rakva a kapu belső részén. Az ő igényszintjüket ez egyszerűen nem üti meg." – említi egy érdekes tapasztalatát Horváth Boglárka.

Gyakori probléma a belvárosban a lift hiánya. Ilyen épületekben a II. emelet feletti lakásokra csekély a kereslet. Ugyanígy, a földszinti lakások általában nem jönnek szóba a nagy értékű lakást keresőknél. Ami limitálja az érdeklődést – bármennyire is olcsóbbak ezek a lakások –, az a forgalmas utak melletti fekvés. Ilyen a belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca vagy a Nagykörút. Ilyenkor legfeljebb felső emeleti lakás jöhet szóba, liftes, szép házban.

A lakáson belül alapkövetelmény, hogy a hálószoba ne a nappaliból legyen megközelíthető. Általában a hall is egy funkciójában meghaladott helyiség, ugyanakkor jó lehetőséget ad arra, hogy a konyhát és étkezőt itt kialakítva az eredeti – belső udvarra néző – konyhát dolgozó- vagy hálószobának rendezzük be. Főleg a külföldi vevőknek jó pont, ha a hálóból közvetlenül a fürdőszobába juthatunk. Nagyobb lakásnál természetesen ilyenkor külön fürdőszoba is szükséges. Az pedig, hogy legyen egy fürdőtől különálló (vendég) vécé, alapkövetelmény. Bár a belvárosban kevés funkcionálisan használható méretű és formájú erkély van, az ilyennel rendelkező lakások nem feltétlenül jobban / drágábban eladhatók. A belső elrendezés és a lakás állapota fontosabb. Néhány éve még nagyon kedveltek voltak a tetőtéri lakások. Most már óvatosan közelítenek az ilyenekhez a lakáskeresők, és egyértelmű hátrány, ha az egész lakásban csak ferde síkú ablakok vannak.

Alapszabály, hogy bizonyos, alacsonyabb presztízsű környékeken (pl. a Keleti pu. környékén) nem lehet az árban érvényesíteni az extra felújítást. Csínján bánjunk a színekkel is! Nehezebben tud azonosulni a vevőjelölt az élénk színű falakkal, bár ha mindin más stimmel, ez önmagában nem tántorítja el őket. Ha a stílust nézzük, a modern, letisztult formákat többen kedvelik, mint a klasszikus kialakítást (stukkók, díszlécek, oszlopok). A magasabb árkategóriájú ingatlanokhoz nem illik a galéria, bármilyen nagy is a belmagasság. Galéria beépítése a garzon, vagy másfél szobás lakásokban jelent ésszerű megoldást. Ami csábító lehet egy külföldi vevőnek, ha a lakást bútorozottan, jó minőségű, stílusos berendezéssel áruljuk. Magyar vevők ezt szinte egyáltalán nem igénylik. A nagy alapterület és belmagasság miatt a lakás fűtési típusa is egy fontos tényező. A konvektoros fűtésűeket a vevők mindenképpen igyekeznek cirkóssá alakítani, bár ez sem éri meg feltétlenül a kisebb (50-60 m2-ig) lakásokban. A házközponti fűtés viszont a lakásnézők fejében általában összekapcsolódik a magas rezsiköltséggel, így ezek kevéssé kedveltek.

 

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson IDE

nincs több

zsákbamacska

NE VÁSÁROLJON INGATLANT, amíg meg nem győződött annak valódi értékéről, pontos műszaki paramétereiről! Cégünk az ország egész területén, egyedüli és független szervezetként erre kínál megoldást az Ön számára.

műszaki állapotfelmérés

energia hatékonyság

értékbecslés

jogi tanácsadás


Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.