Mint a legtöbb weboldal, a www.ghg.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

Milyen a jó lakás? Panellakás

<   Vissza a hírekhez

A lakásvásárlás kétségtelenül legizgalmasabb időszaka az igényeinknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanok személyes megtekintése. Az Otthon Centrum megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amik a legfontosabbak a vásárlóknak, és melyek azok, amik akár el is tántoríthatják őket a vásárlástól.

Körképünk készítése során olyan vevők igényeit, elvárásait vizsgáltuk, akik vágyainak nem szab éles határt anyagi lehetőségük. A budai családi házakat, a pesti belvárosi nagypolgári lakásokat és az átlagosnál kedveltebb budai panellakásokat vizsgáltuk külön.

Panellakás – nem tabu a falbontás sem!

A panellakásokhoz kapcsolódó sztereotípia szerint általában kényszerből, olcsóságuk miatt választanak lakótelepi lakást a vevők. Az elmúlt bő évtized panelfelújítási programjai következtében ugyanakkor vonzóbbá váltak az energetikailag megújult lakások. Emellett elmondható, hogy a számtalan féle panellakás elrendezés többnyire megfelel a mai igényeknek is. "Tévhit, hogy a panelfalak mozdíthatatlanok. Ma már nem jelent gondot a közfalak kiszedése például az előszoba és a konyha között, amivel jóval tágasabbá, szellősebbé válik a lakás. Ugyanígy oszlopokat is kialakíthatunk." – mondja Szilvási Ákos, az Otthon Centrum óbudai tanácsadója. "Egy másik gyakran használt megoldás a szűk előszoba és a panelekben legtöbbször kritizált kis fürdőszoba tágasabbá tételére, ha bizonyos lakástípusnál a bejárat mellett meglévő gardróbszoba és fürdőszoba közös falát kivesszük. Ilyenkor az előszobával közös fal egy részét üvegtéglával helyettesíthetjük, a nagyobb fürdőbe pedig akár jacuzzit rakhatunk." – említ további példákat.

Mindehhez persze fantázia szükséges. Nem meglepő, hogy leginkább azokat a panellakásokat keresik a vevők, ahova csak a bútoraikat kell átszállítani, semmiféle felújítást nem igényelnek. Kockázatos is a túlzó, egyéni felújítás, bár bordó falakba, selyemtapétába és nagypolgári hangulatot árasztó faajtókba is bele lehet szeretni, lényeg, hogy a falak mögött, gépészetileg legyen minden rendben. "Persze, van az az ár, amiért a teljesen felújítandó lakásokat is el lehet adni, ha alaprajzilag megfelelnek a vevő igényeinek." – állítja Szilvási Ákos.

Minimális költséget jelent faburkolatot rakni a csövek, vezetékek elé, ezzel szebbé varázsolhatjuk a lakásunkat. A tíz évvel ezelőttig teljesen "panelidegen" légkondicionálás is egyre inkább terjed a lakótelepeken, és ez vonzó tényező a lakáskeresők szemében. Ugyancsak rohamosan terjed a lodzsák, sőt erkélyek beépítése, a hasznos terület növelésének igényével. Ugyanakkor ennek mindig "sufnituning" hangulata van, bármennyire is körültekintően, minőségi munkával kivitelezik. Szilvási Ákos szerint emellett ezzel funkciójuk lényege vész el, ráadásul a vevők ezekhez – ha meg is hagynák – mindenképpen hozzányúlnának, így megfontolandó, hogy ha belátható időn belül eladnánk a lakást, akkor ezt már ne építsük be saját ízlésünk szerint.

 

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson IDE

nincs több

zsákbamacska

NE VÁSÁROLJON INGATLANT, amíg meg nem győződött annak valódi értékéről, pontos műszaki paramétereiről! Cégünk az ország egész területén, egyedüli és független szervezetként erre kínál megoldást az Ön számára.

műszaki állapotfelmérés

energia hatékonyság

értékbecslés

jogi tanácsadás


Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.